La FEMECV advoca per un turisme responsable a les muntanyes

La FEMECV advoca per un turisme responsable a les muntanyes

Amb motiu del Dia Internacional de les Muntanyes, la Federació d’Esports de Muntanya i Escalada de la Comunitat Valenciana (FEMECV) publica un manifest per a fomentar activitats respectuoses i sostenibles a la muntanya.
Àrea de Comunicació

 
València, 9 de desembre de 2021.- Amb motiu de la celebració del Dia Internacional de les Muntanyes l'11 de desembre, la Federació d’Esports de Muntanya i Escalada de la Comunitat Valenciana (FEMECV) fa públic un manifest per a reivindicar un turisme sostenible a les muntanyes.
 
En línia amb la declaració de les Nacions Unides per a 2021, des de FEMECV advoquen per un turisme a les muntanyes que minimitze els seus impactes en els recursos naturals i s'encamine cap a un futur més resilient, més ecològic i inclusiu.
 
Des de la FEMECV es vol educar i sensibilitzar a la població sobre la importància que tenen les muntanyes per a l'equilibri del planeta i per al desenvolupament d'esports a l'aire lliure i l'inestimable paper de la pràctica federada per a aconseguir aquests objectius.
 
La commemoració d'aquest dia assenyalat per al món muntanyenc tindrà lloc el dissabte 11 de desembre al Parc Natural de la Puebla de San Miguel (Rincón d'Ademuz).
Així mateix, des de la Federació d’Esports de Muntanya i Escalada de la Comunitat Valenciana es vol animar a tots les persones aficionades al muntanyisme i amants de les muntanyes al fet que compartisquen en xarxes socials les seues fotos i experiències amb les etiquetes: #FEMECVMontañasSostenibles i #FEMECVMuntanyesSostenibles.
 
Manifest “Per un turisme sostenible a les Muntanyes”
 
El muntanyisme, com a pràctica esportiva, compta amb més d'un segle de trajectòria a Espanya i la Comunitat Valenciana. Però, a més d'esport, es tracta d'una forma de vida i de contacte amb la naturalesa.
Les activitats esportives en zones de baixa, mitjana i alta muntanya precisen d'una formació prèvia perquè l'acostament a aquests espais naturals siga sostenible i responsable. El col·lectiu muntanyenc de la Comunitat Valenciana, organitzat en centres excursionistes i clubs de muntanya ofereix i difon aquest coneixement tan necessari.
La pràctica del muntanyisme hauria de tindre el mínim impacte en el medi natural.
S'ha de potenciar la mobilitat sostenible i l'ús de transport públic o col·lectiu per a accedir a les muntanyes.
L'accés a cims o altres llocs fràgils ha de realitzar-se per mitjans no motoritzats ni mecànics.
Des de la FEMECV volem que les persones que estimen les muntanyes i vulguen realitzar activitats esportives i culturals en elles, ho facen amb seguretat i, si pot ser, en equip.
Quant a la urbanització i creació de noves infraestructures a les muntanyes, cal que s'establisquen majors criteris de control que fomenten la seua conservació i la preservació del seu estat natural per a les generacions futures.
Són necessàries mesures de restricció per a evitar la massificació i l'excessiva concentració de persones a les muntanyes.
Les activitats esportives en la naturalesa són importants per al desenvolupament personal i permeten gaudir de l'entorn i la naturalesa.
 
 

Patrocinadores: